Foto: Melchior van Tweel
Een nieuw geluid
Waarde Lezers, De levende natuur wordt nog niet bemind en gezocht, zooals zij dat verdient. Dat was de openingszin van het allereerste nummer van ‘De Levende Natuur, tijdschrift voor natuursport, uit maart 1896. Nu, ruim 126 jaar na die ouverture van Heimans, Jaspers en Thijsse, kijkt u naar de allereerste digitale nieuwsbrief van dit oudste natuurtijdschrift van Nederland. Een nieuw geluid rond het blad dat blijft evolueren. Voor het verschijnen van een nieuwe editie zullen wij u op de hoogte houden van de aanstaande inhoud, maar uiteindelijk willen we u via deze nieuwsbrief ook breder informeren over nieuws uit die natuur die door u inmiddels wél wordt ‘bemind en gezocht zoals zij dat verdient’.
Voelt u zich vooral vrij om deze nieuwsbrief door te sturen aan eenieder waarvan u vermoedt dat die ook op de hoogte wil blijven van solide wetenschap, opinies, discussies en prikkelende columns uit de wereld van natuur, beheer en behoud!
We wensen u veel leesplezier!
Rob Buiter en Koos Dijksterhuis
Hoofdredacteuren
Foto: David Kleijn
Boshommel blij met bij-vriendelijk beheer
In 2021 werd voor het eerst sinds lange tijd een boshommel gezien in het Zuid-Limburgse Geuldal, nota bene in het naar deze soort genoemde Boshommellandschap. In 2022 is de soort hier opnieuw waargenomen wat duidt op succesvolle voortplanting en daarmee hervestiging in Nederland. Lees in het komende nummer van De Levende Natuur hoe er op landschapsschaal samengewerkt door elf partijen om het landschap te verbeteren voor andere wilde bijen.
Ook in ons komend nummer:
- Honingbijen meer helpen in de vrije natuur of niet?
- Paddenstoelen als indicatorsoorten bij maatregelen tegen verzuring
- In de bres voor de beekprik
- Rasters redden rietkragen
Abonnees krijgen het komende nummer van De Levende Natuur omstreeks 22 juli in de brievenbus!
Nog geen abonnee of een abonnement cadeaugeven? Meld je aan vóór vrijdag 8 juli 23:59 u., dan gaat het abonnement bij dit nummer in.
Lijden (roodborst)tapuiten op de Veluwe onder insectenafname?
Op grote delen van de Nederlandse heidevelden is de tapuit niet of nauwelijks langer aanwezig. De afname van insecten speelt daarbij mogelijk een belangrijke rol. Een vergelijkend onderzoek tussen het kalkrijke Vogelduin bij Castricum en de Veluwe zou hier een nieuw licht op kunnen schijnen. Tapuiten komen op de Veluwe echter niet meer voor, maar eenzelfde vergelijking met de kleinere roodborsttapuit, die een vergelijkbaar dieet heeft, is wel mogelijk.
Ingezonden mededeling
Winactie Noordkrompen, zee-engelen en koffieboontjes
Leuk dat je op de hoogte wilt blijven van het laatste nieuws op gebied van natuurbehoud met de nieuwsbrief van De Levende Natuur. Om onze eerste nieuwsbrief te vieren verloten we 5 exemplaren van het nieuwe boek Noordkrompen, zee-engelen en koffieboontjes, van onze hoofdredacteur Koos Dijksterhuis onder onze eerste nieuwsbriefabonnees! Later deze week nemen we contact op met de winnaars via email.
Ingezonden mededeling
Foto: Johan Wieland
Platform: Groene kamerschermen kunnen natuur redden van bosaanplant
De Bossenstrategie en het Aanvalsplan Landschapselementen zijn mooie plannen, maar dreigen averechts uit te pakken, zo waarschuwt directeur Jaap Dirkmaat van Vereniging Nederlands Cultuurlandschap.
|