Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, kunt u de webversie bekijken.
Wilt u zich afmelden voor deze mailing? Een link staat onderaan deze mail.
 

Stadswerk is er voor iedereen die actief is op het gebied van de fysieke leefomgeving. Dus bent u een professional werkzaam in een van de disciplines van dit brede vakgebied? Dan is Stadswerk uw vereniging! Lid worden? Ga naar de website van Stadswerk.
 

Verenigingsnieuws
 

Studiemiddag Wijk van de Toekomst

De fysieke en sociale leefomgeving verandert door verschillende grote ontwikkelingen als klimaatverandering, veranderingen in ons energiegebruik, toenemende technische mogelijkheden, het mobiliteitsvraagstuk, de grondstoffenschaarste en gezondheid. Tijdens deze studiemiddag, op 18 maart in Amersfoort, ligt de focus op de toekomst van onze wijken in 2040. Bezien vanuit verschillende disciplines en met oog voor de consequenties voor beheer en onderhoud. Welke technische ontwikkelingen zien we? Welke competenties hebben onze beheerders van de toekomst? De gemeente Utrecht heeft een en ander al vertaald in de opzet van de nieuwe wijk Merwedekanaalzone en neemt u mee in radicaal andere keuzes die gemaakt zijn. Daarnaast krijgt u zes Pecha Kucha-presentaties van thematische experts die u, na hun presentaties, het vuur na aan de schenen kunt gaan leggen in een ‘roast’. 

Meer informatie en het aanmeldformulier vindt u hier.


Bijeenkomst technologie en de toekomst van werk

Op 25 februari organiseren de Vereniging Stadswerk Nederland, NL Ingenieurs en Bouwend Nederland hun jaarlijkse bijeenkomst. Het belooft in Groningen een leerzame middag te worden met als thema ‘Technologie en de toekomst van werk’. Naast de key-spreker, Richard Nijhoff van bureau Sound die u van alles vertelt over Artificial Intelligence, Internet of Things en Robotics, kunt u deelnemen aan twee interessante workshops en is er volop ruimte om te netwerken. 

Meer informatie en het aanmeldformulier vindt u hier.


Artikelen uit Stadswerk Magazine teruglezen?

Niet alleen tijdens onze bijeenkomsten, maar ook in Stadswerk Magazine leert u van elkaar hoe het kan! Tien keer per jaar staat het magazine boordevol interessante ‘need to know’-artikelen voor professionals die actief zijn in en rondom de openbare ruimte. Mocht u uzelf eens wat verder willen verdiepen in een onderwerp of willen inlezen op een thema, dan kan dat.  

Op onze site vindt u, onder de button ‘artikel teruglezen?’, een groot aantal losse artikelen, gesorteerd op thema.    


Ingezonden mededeling

YOUNG WATT

Young Watt maakt openbare verlichting aantrekkelijker voor een jonge doelgroep. De beroepsgroep vergrijst en kennis op het gebied van openbare verlichting is langzaam aan het verdwijnen. Het is nodig om een complete afspiegeling van de samenleving te hebben om vernieuwende ideeën goed en volledig te kunnen uitwerken en te laten aansluiten bij de OVLNL-verlichtingsvisie 2030.

Om de verlichtingbranche aantrekkelijker te maken voor de toetreding van (toekomstige) startende professionals biedt Young Watt een platform en gaat diverse activiteiten organiseren en faciliteren.  Voor meer informatie of deelname: youngwatt@ovlnl.nl

Lees verder...


 

 

 

#1/januari/2020
 

Actueel 

Nu online te lezen: Special Groenprofessionals

De nieuwste special van Stadswerk Magazine Plus staat online! In dit nummer over Groenprofesisonals laten wij verscheidene professionals aan het woord over hun innovatieve oplossingen voor het groenbeheer. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Lees verder...


Ingezonden mededeling

Nieuw: Duurzaam Stedelijk Afwatering Systeem (D-SAS)

Omdat verdroging van het groen in stedelijk gebied een even groot thema is als waterberging, heeft ACO het concept D-SAS ontwikkeld. Dit concept combineert afwatering, berging en teruggave van hemelwater aan de groene omgeving. Hiervoor heeft ACO de Infiltratiegoot en een CO2-vriendelijk infiltratie- en bergingssysteem ontwikkeld. Bezoek de ACO-inspiratiestand tijdens de InfraRelatieDagen. 

Lees verder...


Dit zijn onze nieuwste vacatures

Verschillende organisaties plaatsen regelmatig vacatures op de website deOpenbareRuimte.nu. Raadpleeg daarom regelmatig onze vacaturebank om de nieuwste vacature te bekijken. Om u alvast een eind op weg te helpen zijn hier onze drie meest recente vacatures:


Finalisten Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2020 bekend

Van 13 tot en met 15 februari strijden vier teams van jonge hoveniers om de titel Nederlands Kampioen Tuinaanleg 2020. Deze wedstrijd vindt plaats tijdens de beurs TuinIdee in ’s-Hertogenbosch. Net zoals vorig jaar, belooft het weer een sportieve strijd om de hoogste eer in het vak te worden. De finalisten zijn bekend!

Lees verder...


 

 

 

 

 

 

Stadswerk Magazine 

Nu in Stadswerk magazine 10 – Energietransitie en circulaire economie: denken in ketens

Circulaire economie en de rol van Madaster

De bouw- en infrasector is verantwoordelijk voor een groot deel van ons materialengebruik. Juist door die omvang is er grote circulaire winst te behalen als materialen vaker en hoogwaardiger worden hergebruikt. Hoe krijg je dat voor elkaar en wat is de rol van een materialenpaspoort daarbij? Pablo van den Bosch geeft het antwoord.


Emissievrij werken in Groningen

Gemeente Groningen ontwikkelde een praktische tool om werk aan te besteden met zo min mogelijk CO2-emissie tijdens de uitvoering. Het resultaat van de eerste aanbesteding was verbluffend. Opdrachtgever en opdrachtnemer staken hun nek uit. Een gesprek met Joost Visser, hoofd ingenieursbureau gemeente Groningen.


Duurzaam GWW en circulair werken: gewoon doen!

Veel Stadswerkers waren in 2019 actief op de dossiers duurzaamheid en circulair werken. Met de Community of Practice GWW (grond-, weg- en waterbouw) en de expertsessies circulair werken bood Stadswerk hierin ondersteuning. Van elkaar leren hoe het in de praktijk kan. En daar gaan we in 2020 mee verder. Maarten Loeffen nodigt uit om aan te sluiten en mee te doen!


Duurzame warmte en koude met aquathermie

Thermische energie uit oppervlaktewater zou volgens onderzoek kunnen voorzien in 40 procent van de Nederlandse warmtevraag. Deze vorm van aquathermie zou de gebouwde omgeving ook nog eens van duurzame koeling kunnen voorzien. Welke (on)mogelijkheden zijn er nu precies voor de praktijk? Nadine Huiskes zet een en ander op een rij.


Op weg naar de 2000-Watt samenleving

Zürich heeft een stevige reputatie als leefbare, eigentijdse stad met een sterke focus op milieubewustzijn en bereikte hiermee de eerste positie in de Arcadis Sustainable Cities Index 2016. Het doel is om in 2050 als 2000 Watt maatschappij de klimaatverandering en de schaarste van hulpbronnen het hoofd te bieden. Welke veranderingen zijn zichtbaar? Tijdens de Stadswerk-studiereis ging een gezelschap van 40 professionals op onderzoek uit. Saskia Holthuijsen doet verslag.


Wist u dat u kunt adverteren in Stadswerk Magazine of op de website Deopenbare ruimte.nu?

In maart verschijnt er weer een nummer van Stadswerk Magazine met daarin een special over Speel- en straatmeubilair. Het thema van deze editie is Klimaatadaptatie. De artikelen bij dit thema verschijnen ook in de vorm van een online Magazine waarin u – nu nog - uw advertorial kunt plaatsen. Vanaf slechts € 1.500,- staat u dan zowel in print als online! 

Voor meer informatie, mail Albert van Kuijk of Henk Lorsé

Meer informatie over Stadswerk of abonneren op het Stadswerk Magazine? Klik hier.


 

Deze nieuwsbrief wordt verstuurd door Stadswerk. Klik hier om u af te melden voor deze nieuwsbrief.